5 tips om samen Gouda te laten blinken

Dagelijks zijn de gemeente en Cyclus bezig om het prachtige Gouda zo schoon mogelijk te houden. Helaas kunnen ze er niet alleen voor zorgen dat Gouda overal en altijd blinkt. Gelukkig zijn steeds meer Gouwenaars bewust bezig met hun afval. Of je dit nou wel of (nog) niet doet, met deze 5 tips kun jij je steentje bijdragen aan een blinkend schoon Gouda!

Tip 1: Scheid je afval

Goed scheiden van je afval is onwijs belangrijk. Afval scheiden is namelijk goed voor het milieu en zorgt ervoor dat veel dingen gerecycled kunnen worden. Daarom zijn er ook veel verschillende afvalstromen, zoals restafval, oud papier en karton, PMD en GFT. Maar door de bomen zie je soms het bos niet meer met al die verschillende regels. Want welk afval moet je waarbij weggooien? Gelukkig heeft Cyclus verschillende hulpmiddelen voor jou, zoals de afvalscheidingswijzer op hun website en de Cyclus-app, welke je altijd kan raadplegen als je twijfelt over welk afval in welke bak hoort.

Tip 2: Bied je afval aan op de inzameldag

Het gebeurt regelmatig dat afval buiten wordt gezet, terwijl de inzameldag nog ver weg is. Hierdoor staat of hangt het afval soms de hele week buiten. De zakken kunnen openscheuren, wat zorgt voor rommel op straat. Bied daarom je afval aan op de inzameldag, zodat er zo min mogelijk zwerfafval op straat terecht komt. Dit kan je heel makkelijk doen door de digitale afvalkalender op de Cyclus afval-app the checken of op de website van Cyclus.

Tip 3: Stop afval in de verzamelcontainer

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar helaas staat er vaak afval naast de verzamelcontainers. Zit de container vol? Ieder huishouden staat aangesloten op twee verzamelcontainers in de buurt. Probeer het dus eens bij een andere verzamelcontainer of neem je afval mee terug naar huis, zodat je het later weg kunt gooien als de container geleegd is.

Tip 4: Laat je grofvuil gratis ophalen door Cyclus

Heb je afval dat niet in een vuilniszak of minicontainer past? Dan is dat grof huishoudelijk afval. Dit kan je gratis laten ophalen door Cyclus! Voorheen werd dit tegen betaling gedaan, maar sinds juni 2022 hoeven inwoners van Gouda hier niet meer voor te betalen. Op deze manier hopen de gemeente Gouda en Cyclus het aantal dumpingen tegen te gaan. Maak hiervoor een afspraak bij de klantenservice van Cyclus. Dan komen ze langs om je grofvuil mee te nemen. Super makkelijk!

Tip 5: Maak melding van afval en vervuiling

Kapotte container of zwerfafval op straat? Maak dan een melding via de Slim Melden Gouda-app of bij het meldpunt openbaar gebied van de gemeente Gouda. Zodra de melding is gemaakt, zal Cyclus zo snel mogelijk het gebied weer blinkend maken.

Met deze 5 tips ga jij een ongelooflijke bijdrage leveren aan een blinkend Gouda, want uiteindelijk wordt het een stuk makkelijker als we dit samen doen! Wil je je hier extra voor inzetten? Geef je dan op als Containeradoptant, Uitblinker en/of Afvalprikker door het contactformulier in te vullen en laat jouw buurt blinken!

Meld je aan om samen Gouda te laten blinken!

Goudse uitblinkers

Lees hier de verhalen van Gouwenaars over hun bijdrage aan een mooi en schoon Gouda.